Ska man ha en takträdgård?

Om man tittar på de stora städerna än ser man några gråområden som är parkeringsplatser och tak.

Tänk dig nu om du är i solen med en grå och svart tröja. Det är varmt eftersom mörka färger absorberar solstrålar. Det är precis vad som händer i stor skala när solen skiner på stora mörka områden som skapats av städerna. De värms upp och bidrar till högre lokala temperaturer.

Denna effekt försvagas kraftigt om det finns ett tak utan vegetation, och när det regnar en dag, leder taket till att vattnet droppar i flera dagar. Däremot, om taket har vegetation på sig, kommer en god mängd vatten att absorberas av växterna som växer där, och en del av det som avdunstar kommer att bidra till att kyla byggnaden.

Bekvämlighet

Det finns inte bara fördelar i stor skala, men det finns också fördelar i mindre skala. Gick du någonsin barfota på taket av asfaltbältros en vacker solig dag, svaret borde vara nej eftersom det är outhärdligt.

Om ditt tak har en mycket hög temperatur kommer den här värmen att bidra till att temperaturen ökar i ditt hem.

Med ett lager av växter på taket förblir det inte bara friskt, men eftersom vattnet avdunstar vid varmt väder sänker det också temperaturen. Detta är principen som används av människokroppen för att svalna, svetten avdunstar så att kroppen kan svalna.

Hållbarhet

Ett tak med växter på skiljer sig inte mycket från ett vanligt tak. I grund och botten består den av en struktur som måste vara starkare för att motstå vikten på substratet, som består av en platta och ett vattentätt membran. Det är detta membran som fungerar som avlagringssubstrat, så det finns ingen risk för att taket ruttnar i sig.

Då kommer frågan om det är lika bra som ett normalt tak, det här är helt enkelt bättre än det eftersom de två huvudorsakerna till försämring av membranet; ultravioletta strålar från solen och cykeln av frysning / tining, försvagas kraftigt av jordskiktet eller kompositen. Membranets livslängd (och därmed taket) kommer att förlängas avsevärt (med flera år).

Praktiskhet

Vem skulle inte vilja ha en trädgård på taket. Människor som bor i staden är ibland begränsade av rymden. Det gröna taket gör det möjligt för dem att skapa en trädgård, en trädgård med blommor, örter eller helt enkelt ett hörn av grönska som kan fungera som en terrass

Estetik

Det är sant att allt är en fråga om smak, men i allmänhet föredrar människor som älskar ekologi ett grönt utrymme framför ett tomt utrymme. Liksom växterna som ger en själ till ett hus, förbättrar ett grönt tak byggnadens utseende och gör den varmare och mer inbjudande.

Lämna ett svar